Wat heb jij te bieden als leraar?

 In Blogs
Spread the love

 

Het leek vorige week de week van de leraar wel. Althans in mijn beleving. Naast dat mijn man zijn diploma van de PABO in ontvangst heeft mogen nemen en officieel als leraar aan de slag mag, is het ook is precies 100 jaar geleden dat Nelson Mandela geboren werd. Een man wiens invloed en nalatenschap nog steeds aanwezig is in onze samenleving, ondanks dat hij intussen alweer bijna 5 jaar geleden overleden is. Voor velen is hij een grote inspiratie geweest door de lessen die hij geleerd en doorgegeven heeft tijdens zijn strijd voor vrijheid en gelijkheid. Ik vind het indrukwekkend dat een mens zo toegewijd strijdt voor zijn missie en daar geen concessies aan doet. Een prachtig voorbeeld voor velen. Van hem komt ook de uitspraak “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.”

Het begrip onderwijs wordt wat mij betreft dan niet beperkt tot de leerkrachten die voor de klassen staan. In eenieder van ons schuilt een leraar. Ook al ben je je er misschien niet van bewust. Door de dingen die je doet, de woorden die je spreekt, de keuzes die je maakt en de wijze waarop je dit doet, ben je een voorbeeld voor velen. De ene keer is het misschien een voorbeeld van hoe het niet moet en de andere keer juist een inspirerend voorbeeld. Je beseft waarschijnlijk niet half hoeveel invloed je zelf hebt op je omgeving. Hoe je anderen aanzet tot het maken van keuzes, inspireert tot veranderingen, inzichten geeft over hoe de werkelijkheid in elkaar zou kunnen zitten. Hoe arm of rijk je ook bent, hoe laag of hoog je IQ, of EQ ook is, hoe ‘falend’ of ‘succesvol’ je ook bent, je bent altijd bewust of onbewust op de een of andere manier een inspirerend voorbeeld voor iemand. Hoe bewuster je je hiervan bent, hoe gerichter je met positieve, oprechte intenties jouw omgeving in beweging kunt brengen en kunt veranderen.

Door dat te doen waar je hart ligt, je eigen missie uit te dragen en door met de juiste intenties en op een geweldloze en waarachtige wijze door het leven te gaan, breng je de wereld om je heen op een positieve manier in beweging. Je straalt namelijk zoveel licht, plezier en geluk uit, dat je met jouw energie anderen aanzet tot verandering. Je bent een mooi voorbeeld van hoe het zou kunnen zijn. En dat werkt aanstekelijk.

De afgelopen week heb ik zelf weer een aantal mooie gesprekken mogen voeren met inspirerende mensen en ook lessen en inzichten mogen krijgen van voorbeeldsituaties om mij heen (hoe groot of klein ook). Ik kan daar intens van genieten. Zo is alles en iedereen om ons heen een spiegel voor onszelf waar we van kunnen leren. Hoe bewuster je je daarvan bent, hoe dankbaarder en rijker je je voelt. Maar vergis je niet, je hebt zelf waarschijnlijk ook voorbeeld gestaan voor anderen zonder dat je het door had. Wat heb je hen laten zien? Hoe kun je dit bewuster doen? Het is goed om hier eens wat vaker bij stil te staan en bewust keuzes in te maken. Wie wil je zijn en wat wil je bijdragen aan jouw omgeving? Wat is jouw nalatenschap? Wat heb jij de mensen om jou heen te bieden? Op welke wijze ben jij de leraar die een verandering in gang kan zetten?

Mooie vragen om in alle rust tijdens de vakantieperiode eens over na te denken. Wie weet levert het je zoveel energie op dat je na je vakantie daadwerkelijk de eerste stappen zet om bewust een verandering in gang te brengen. Veel succes gewenst! Mocht je hierover eens van gedachten willen wisselen, neem dan gerust contact met mij op.

 

Voor de feitjesliefhebbers onder ons: de officiële week van het onderwijs is 1 t/m 5 oktober 2018, waarbij 5 oktober tevens de internationale dag van de leraar is.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search