De hel van de gouden kooi

 In Blogs
Spread the love

 

Stel je voor je hebt het helemaal gemaakt. Je hebt carrière gemaakt en het geschopt tot de top van een grote onderneming. Het geld klotst je letterlijk tegen de plinten op en je verkeert in welgestelde kringen. Je hebt een aantrekkelijke en intelligente partner, jullie hebben twee schatten van kinderen, wonen in een riante woning, rijden de nieuwste SUV van een merk uit het topsegment en genieten meerdere keren per jaar van een luxe vakantie. In de ogen van vele mensen leef je de ultieme droom van rijkdom en weelde. En toch…je voelt je niet gelukkig. Er knaagt iets vanbinnen. Je bezit alles wat je je maar zou kunnen wensen, maar je bent niet tevreden. Sterker nog, alles wat je doet en wat je bezit geeft je geen plezier meer en levert je weinig energie op.

Op je werk wordt er veel van je verwacht, waardoor je vaak ’s avonds en in het weekend nog bezig bent. Je hebt het gevoel dat je door je functie ook veel moet geven om de aandeelhouders, klanten en medewerkers tevreden te houden. Maar de last van deze verantwoordelijkheid lijkt je steeds zwaarder op de schouders te drukken. Ook fysiek merk je daar vaker de gevolgen van. Je bloeddruk is eigenlijk aan de hoge kant, het bloed suist soms in je oren, je slaapt vaker onrustig en je merkt dat het vermoeide gevoel een constante factor aan het worden is. Als je diep in je hart kijkt, zou je het liefste de koers 180 graden willen draaien. Op zoek naar een opvolger voor je huidige functie en dat doen waar je energie van krijgt en plezier uit haalt. Maar hoe dan? Dat kan toch niet zomaar met de levenstandaard die we nu gewend zijn, denk je.

En zo zit je vast in je gouden kooi. Je wilt wel veranderen, maar je hecht zoveel waarde aan je positie, je bezit en je aanzien dat je niet durft los te laten. Je weet dat je levensstijl niet gezond is en dat je eigenlijk anders in het leven wilt staan (minder perfectionistisch, minder druk, minder stress, etc.), maar het lukt je niet om de keuzes daadwerkelijk te maken. Je angst om te verliezen, te falen of het vertrouwde kwijt te raken houdt je gevangen. Als een bang vogeltje dat jarenlang goed verzorgd in een kooi heeft gezeten, durf je de vlucht naar de vrijheid niet te maken. Angstig voor wat er buiten de kooi op je te wachten staat. Je voelt en weet dat het leven in de kooi niet is wat je zou willen of waar je gelukkig van wordt. Toch biedt het je ook een comfortabel gevoel van zekerheid, duidelijkheid en financiële welvaart.

Hoe meer je bezit, hoe lastiger het is om een andere keuze te maken. We hangen aan het gevoel van zekerheid en comfort dat het ons biedt. Maar is het wel echt of is het een illusie waar we in geloven? Biedt het ons echt die zekerheid en comfort? Of maken we het onszelf wijs omdat we er zo aan gehecht zijn geraakt? Hoe kun je langzaamaan toch wat stappen buiten de gouden kooi zetten? Allereerst is het van belang het gevoel te onderzoeken wat ten grondslag ligt aan de onvrede en feit dat je je niet gelukkig voelt. Welke overtuigingen liggen hieraan ten grondslag? Waar geloof je in en aan welke gedachten hecht je nog? Levert deze gedachte je energie en een gevoel van vrijheid op of beklemt het je? Wat doet het met je? Welke emotie roept het op? Waar voel je het in je lichaam?

Als je duidelijk krijgt wat de overtuigingen zijn waar je in gelooft, kun je ze ook in een ander daglicht zetten. Kloppen ze nog wel? Zijn ze nog belangrijk voor je? Wat leveren ze je op? Wat voor invloed hebben ze op je leven? Hoe zou je leven eruit kunnen zien als je het los zou laten? Hoe zou je willen dat het eruit ziet? Waarom geloof je dit nog? Vaak als je jezelf deze vragen eerlijk stelt (of ze in begeleiding gesteld krijgt), zul je zien dat veel van die overtuigingen belemmerend werken en niet (meer) waar zijn. Je kunt ze laten oplossen, waardoor er weer ruimte ontstaat om vrijuit te kiezen voor datgene waar je energie weer van gaat stromen. Dit wil niet automatisch betekenen dat je je leven in rijkdom en weelde moet opgeven, maar je kunt wel kijken hoe je er op een luchtige en vrije manier mee om kunt gaan. Op deze wijze voelt het ook niet langer meer als een zware last en verantwoordelijkheid, maar meer als een licht en luchtig spel dat je vrijelijk kunt spelen.

Nu heb ik het wel steeds over mijn voorbeeld van iemand die leeft in de gouden kooi van rijkdom en weelde. Maar is het niet zo dat we uiteindelijk allemaal op bepaalde momenten vastzitten in onze eigen gouden kooi? Hebben we niet allemaal onze comfortzone en beperkende overtuigingen of angsten die ons in deze zone vasthouden? Die maken dat we liever vasthouden aan het oude, vertrouwde, aan onze ogenschijnlijke zekerheiden en veiligheid. Zelfs wanneer we weten dat het niet goed voor ons is, ons geen voldoening, tevredenheid, geluk of vrijheid oplevert. Of durven we ieder moment vrij te kiezen voor wat ons hart ons ingeeft? Hoe zit dat bij jou? Durf jij te kiezen voor datgene waar je hart sneller van gaat kloppen en je energie volop van gaat stromen? Of zijn er nog beperkende overtuigingen die je vasthouden als een vogeltje in een kooi, veilig in je comfortzone? Wat levert het je op? Weegt de ogenschijnlijke zekerheid en veiligheid van de comfortzone op tegen het knagende en soms pijnlijke gevoel van binnen dat je niet gelukkig bent of ontevreden bent met de situatie waar je in zit? Of zou je liever bevrijd willen zijn van de beperkende overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen, zodat je met een speels, vrij en gelukkig gevoel de toekomst in kunt?

Het lijkt soms wel dat de mensen die weinig bezitten zich erg vrij voelen en zonder enige moeite een nieuw pad kunnen inslaan. En misschien is het ook wel zo, dat wanneer je weinig bezit je voor je gevoel weinig te verliezen hebt. Misschien is het dan ook wel makkelijker om je hart te volgen bij de keuzes die je maakt. Maar uiteindelijk is dit voor iedereen mogelijk, arm of rijk. De vraag is dan vooral wat je ervoor over hebt om je vrij te voelen in het volgen van je hart. Durf je het aan om je beperkende overtuigingen te onderzoeken en los te laten? Durf je je hart te volgen? Durf je erop te vertrouwen dat er dan een mooier, vrijer en gelukkiger leven kan ontstaan? Durf je de hel van de gouden kooi achter je te laten?

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search